Brutalrea ska rädda Kappahl! Kristianstad?

Några läsvärda rader för Kristianstads kommunledningen, som har det långsiktiga ansvaret för Kristianstad och Plan och Bygglagen i sin hand som styrmedel, vilken borde användas om det finns något långsiktigt ansvar i Kristianstad:

OBS följande länkar hänför till en tid som var före världsekonomin bromsade upp nu i Augusti 2011, vilket med säkerhet medför ytterligare utslagningar i handel.
Det är alltid bra att vara verklighetsförankrad.

Apoteket tappar över 100 miljoner
Apotekets rörelseresultat för det första halvåret i år uppgick till 46 miljoner kronor – 108 miljoner under fjolårets resultat under samma period. Hård konkurrens och höga krav på omställning uppges som orsak.

Brakförlust för Hemtex
Förlusttyngda Hemtex gjorde under årets andra kvartal en förlust på 59,6 miljoner kronor, jämfört med en förlust på 53,8 miljoner kronor under samma kvartal i fjol.

Brutalrea ska rädda Kappahl
”KAPPAHLS försäljning har minskat med 13 procent i jämförbara butiker under perioden juni–juli jämfört med samma period i fjol.”

Handelsfastigheter i miljardauktion
”146 fastigheter, bland annat en rad handelshus, säljs på exekutiv auktion efter fastighetsbolagets konkurs.”

”Mall of Scandinavia skjuts fram”

SvD 110811 Kappahl rear när försäljning minskar
”Han uppger att Kappahl har inlett förhandlingar med de fackliga organisationerna för att minska personalkostnaderna. Det är inte säkert att det betyder att man i slutändan säger upp folk, utan att man ber personal att gå ned från heltid till 80 procent.”

KB 110711  Onoff försätts i konkurs – förlust på 44 miljoner

KB 110713  Eks Radio: Elektronik är en stenhård bransch
”På några år har omsättningen halverats. Och det kommer att bli ännu tuffare när Media Markt kommer till Kristianstad.”

KB 110708  ”Centrumhandeln utarmas”
”Oron framkom när Handelsföreningens styrelse träffades på onsdagsmorgonen. Ett givet samtalsämne var det så kallade Konsortiets planer på ett handelscentrum i Hammar, som vi berättade om i lördagens tidning.

KB 110714  ”Småbutikerna kommer att få det tufft”
”För tio år sedan stod Lund inför samma handelsutveckling som Kristianstad gör nu. 2002 öppnade köpcentrumet Nova Lund och i dag står 10 procent av butikslokalerna i city tomma.

Dagens Handel110203  Oro över handelns framtid i Kristianstad

KB 110713  Utredare skeptisk till Konsortiets satsning
”Pierre Månsson är medveten om att Konsortiets satsning är större än vad som föreskrivs i kommunens handelsstrategi, men tycker inte att det är politikens uppgift att styra det.

Jag har inga problem med om den är större eller mindre. Om satsningen är relevant är en bedömning som de som bygger får göra.
Men strategin talar om vad som är möjligt utifrån ett värnande av centrumhandeln, som du själv har betecknat som ”kommunens hjärta och lungor”?

Ja, den dagen vi har fler kvadratmeter shopping så är det klart att det innebär förändringar i butiksstrukturen. Men jag tror ändå att vi med de planerade förändringarna, Östra Centrum, Rådhuset och ett nytt resecentrum, kommer att stärka centrala Kristianstad, säger Pierre Månsson.
Varför har kommunen en handelsstrategi om den inte följs?
Jag ser inte de kvadratmeterna som står där som lag. Det är mer en inriktning vartåt kommunen kan utvecklas, säger Pierre Månsson. Dessutom är det planprocessen som hanterar hur stora byggnaderna i Hammar ska bli.”

Som synes råder externhandelshybris och har det varit länge i många av Sveriges kommuner, fast man har PBL som styrmedel i kommunerna!

Vi behöver inte gå längre än till Södra Torg för att se tomma lokaler i Kristianstad eller se vad som hänt ONOFF kedjan med konkurs, som nämnts som möjlig hyresgäst i Hammar.

Vore det inte sunt och bra att ta lärdom av alla dessa tomma lokaler och av vad som händer på marknaden?

Det är också på väg att hända samma handelsexplosion i Kristianstad.  Samtidigt talar kommunerna om den goda miljön. Det som händer att följden blir en massa utslagningar av arbetstillfällen.

Överensstämmer det med Kristianstads kommuns miljöpolicy med 70.000 kvm. extern- och shoppinghandel? 
Vad säger naturskyddsföreningen?
Naturskyddsföreningen säger bl.a. ”Hållbar handelspolitik del i lösningen på klimatutmaningen.”
I en rapport som Naturskyddsföreningen presenterar har EU:s handelspolitik granskats.

Rapporten visar att handelspolitiken kan försämra utvecklingsländernas möjligheter att anpassa sig till den globala uppvärmningen och att bedriva ett hållbart jordbruk.Det är i plan- och bygglagen (PBL) som reglerna finns som styr planeringen av handeln och annat byggande. 
I PBL finns redan idag regler som kommunerna kan använda för att hindra etableringen av extern handel och styra handel till platser som är lättare att nå.
Men de legala verktygen används dessvärre inte fullt ut – ibland tävlar kommunerna snarare i vem som kan bry sig minst om att försöka styra handeln.
Så tar tydligen den politiska ledningen även i Kristianstad ansvar för en hållbar framtid!
Många kommuner är å andra sidan noga med att planera för en bra miljö, men kan finna sig spelas ut mot varandra av handelsintressen eller mindre nogräknade kommuner. 
Det hade varit något för Kristianstads, som i andra sammanhang vill framtona som en miljökommun, vilket är mycket goodwill skapande för en kommun!

Plan- och byggprocessen för PBL
Boverkets vägledning för Plan o. Bygglagen

Eftersom kommunerna har den faktiska och formella makten över den fysiska planeringen, kan regering eller riksdag inte bara kommendera fram ett nytt förhållningssätt till extern handel. Istället måste någon form av ny lagstiftning till.

Naturskyddsföreningen Stöd vid remissvar för externhandelsetableringar

Fyra skrifter, som det verkar som INGEN ansvarig läst.
Kunskap berikar ofta beslut:

Naturskyddsföreningen:
Externa köpcentra
Storskalig handel i externa köpcentra har vuxit sig så stor att man kan tala om en strukturomvandling.
Små butiker nära bostadsområden slås ut av stormarknader, med bland annat trafikökning som följd.
Utslagningen av butiker i förorter, småstadscentra och glesbygd är på många ställen ett faktum.
Detta leder i sin tur till att allt fler får det svå- rare att klara sina dagliga inköp utan bil.
Att använda bilen blir då inte ett frivilligt val utan ett tvång. Utvecklingen är en allvarlig motkraft till de nationella ansträngningarna att minska biltrafikens buller, resursförbrukning och utsläpp av klimatpåverkande och sjukdomsalstrande ämnen.

Här upprepas några frågor i punktform plus övriga ovan nämnda frågeställningar till ansvariga som måste besvaras av Kristianstads kommunledning:

  • Svara på hur ekvationen med denna enorma expansion i Handeln med mer 100.000 kvm i Kristianstad, som nu kommunen är på väg att genomföra och godkänna.
  • Hur många procent måste denna inpendling öka, om inte utslagningar av arbetstillfällen och därmed tomma lokaler skall bli följden. Kristianstad har idag 118 %s inpendling i handeln, vilket redan idag är mycket.
  • Hur ser lönsamheten ut idag i handeln och hur blir den med denna handelsexplosion som nu bl.a. kommunalrådet förespråkar och hänvisar till, att det är marknaden, som styr trots han har total ansvaret och PBL till sin hjälp? 

Vi i Nätverk Kristianstad och många med oss ser fram ett seriöst och väl underbyggt svar i K-bladet från ansvariga angående ovan nämnda beslut.

1 tanke på “Brutalrea ska rädda Kappahl! Kristianstad?

  1. Hejsan!
    Man tar sig för pannan! Samtidigt som Kappahl är på fallrepet, skall man bygga 60-70 NYA affärer, varav de flesta förmodligen tänker sälja just kläder. Hur tänker våra makthavare?
    Ha en bra dag!

Lämna en kommentar